Μαρμελαδοφράουλα!!

DSC01652

Γιατί? Γιατί έτσι την λέμε σπίτι μας.. Συγκεκριμένα μαιμελαδοπλάουλα, αλλά θεώρησα ότι ήταν αδόκιμος όρος….

Anyway, η μαρμελαδοφράουλα νομίζω ότι εκφράζει το mood του Μαΐου, ή καλύτερα το mood της άνοιξης, ή καλύτερα ΕΙΝΑΙ η άνοιξη η ίδια! Το πιο γλυκό κόκκινο φρούτο, το πιο όμορφο, νόστιμο και εύκολο!! Έχετε φυτέψει ποτέ φράουλες? Ε λοιπόν εγώ τις θυμάμαι από μικρή, όταν ζούσα στη Φουρνά Ευρυτανίας, μαγευτικό χωριό με υψόμετρο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όλες τις εποχές του χρόνου, όπου τη φυτεύαμε και άνθιζε και γέμιζε το παρτέρι και πολλαπλασιαζότανε με ρυθμό ανεξέλεγκτο!! Κι εμείς – σαν παιδιά, τι να πεις, –  τις κόβαμε και τις τρώγαμε πριν καν κοκκινίσουν, και αγωνιούσαμε να σκάσει ο επόμενος καρπός – λεία στα χέρια μας- και γυρνούσαμε γύρω από το φυτό σαν το λιοντάρι γύρω από το θήραμά του…. Αλλά ας αφήσουμε αυτά τα όμορφα παιδικά χρόνια, που έχουν περάσει εδώ και καιρό – γκούχου – και ας πάμε στην πεντανόστιμη μαρμελάδα μας – σπεύστε στα μανάβικα, πριν αρχίσουν οι εξαγωγές και ανεβεί πολύ η τιμή….

Η συνταγή είναι δική μου. Ας με συγχωρήσουν οι μεγάλοι σεφ, αλλά επειδή δοκίμασα τις συνταγές τους, πάντα μάλλον κάτι δεν έκανα καλά, και αποτυγχάνανε… Βρήκα λοιπόν δική μου φόρμουλα, και σας την παρουσιάζω!

Παίρνω ένα κιλό φράουλες. Ώριμες, κατά προτίμηση. Και τις πλένω. Να, κάπως έτσι:

DSC01630

Τις αφήνω να μουλιάσουν στο νερό για αρκετή ώρα. Επειδή είναι λεπτόσαρκες, δεν θέλω να τις ταλαιπωρήσω με τα χέρια μου, για να μην τις τραυματίσω.

DSC01629

Στη συνέχεια αφαιρώ το κοτσάνι, και τις αφήνω να στεγνώσουν καλά σε χαρτί κουζίνας. Αφού στεγνώσουν, τις κόβω σε κομμάτια – όσο περισσότερο φρούτο θέλω να βλέπω μέσα στη μαρμελάδα μου, τόσο λιγότερα είναι τα κομμάτια που κόβω – και τις βάζω σε μία κατσαρόλα. Εδώ τώρα η συνταγή θα διαφοροποιηθεί λιγάκι. Η ζάχαρη που συνήθως αρέσει είναι στο μισό της ποσότητας της φράουλας. Δηλαδή, στην περίπτωσή μας, μισό κιλό ζάχαρη. Εγώ θα πρότεινα και λιγότερη, ίσως και στο ένα τέταρτο, μιας και η φράουλα είναι πολύ γλυκό φρούτο από μόνη της. Δοκιμάστε το και εσείς, είναι καθαρά προσωπικό το πόση ζάχαρη θα βάλετε. Και συνεχίζω.

Βάζω την κατσαρόλα στο ψυγείο για δυό τρεις ώρες, μέχρι να βγάλουν οι φράουλες τα υγρά τους. Και μετά αρχίζουν τα ωραία…

DSC01620

Εδώ λοιπόν είναι που θα μοσχοβολήσει το σπίτι σας ευωδιές κι αρώματα!! Τη βάζω να βράσει, αρχικά σε πάρα πολύ υψηλή θερμοκρασία, και στη συνέχεια την αφήνω σε χαμηλή θερμοκρασία. Περίπου στο μισό της δύναμης του ματιού της κουζίνας σας. Αυτό θα γίνεται για κάποια ώρα, μέχρι να μαραθεί το φρούτο – δεν σας λέω ώρα, γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Θα σας δείξω όμως πως πρέπει να είναι. Αρχικά θα φουσκώσει, κάπως έτσι:

DSC01623

και στη συνέχεια, αφού χαμηλώσω το μάτι,  θα μαραθεί, κάπως έτσι:

DSC01626

Τώρα λοιπόν θα πρέπει να ξανά αυξήσω τη θερμοκρασία, όχι όμως στο τέρμα, μέχρι η μαρμελάδα μου να δέσει. Αυτό θα το καταλάβετε γιατί ανακατεύοντας με την κουτάλα, θα αρχίσουν οι σταγόνες του υγρού να γίνονται πιο χοντρές.  Σβήνω το μάτι, και η μορφή της θα είναι κάπως έτσι:

DSC01635

Πάρτε κουτάλια και ξεκινήστε!!! Ή αν θέλετε, αποστειρώστε βάζα και βάλτε μέσα τη μαρμελάδα. Το σωστό είναι ζεστό βάζο, ζεστή μαρμελάδα, κλείνω και γυρνάω ανάποδα το βάζο, μέχρι να κρυώσει, για να μην περάσει αέρας στο εσωτερικό του. Διατηρείται έτσι – χωρίς χρωστικές, συντηρητικά και χρώματα – περίπου για έναν χρόνο. Καλή μας όρεξη!!!

DSC01659

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s